Sammanfattning

Snart så är vi där igen, längtar!
 

Har inte ens öppnat datorn på två dagar, och jag vet att uppdateringen har sugit. Men mina dagar har iaf bestått av skola, håltagning i örat och tjejmiddag. Idag är planen att ta mig ut och springa, sedan träffa en kompis jag inte sett på jättelänge, träning med småtjejerna och sen däcka i soffan. Vad ska ni göra idag? 

Titta vad jag har gjort :D


Fin kompis

I tisdags träffade jag denna snygging, himla fin kompis är han och vi pratade om allt mellan himmel och jord typ.


Cypern - Fig Tree Bay

 
Längtar tillbaka till Cypern. Vi hade det så himla bra, bästevän och jag. Vi gjorde precis det vi kände för, åt pommes frites varje dag (haha) och god glass på resturang. Blev utskrattade av personalen för att vi tog cola till maten. Badade i poolen, sov i solstolen och aktade oss för läskiga finnar. Spelade kort, läste böcker och lyssnade på musik. Så himla bra hade vi och jag saknar det jättemycket. 

Skolfoto

Idag har vi haft skolfoto, hoppas att det inte blev allt för hemskt. Vi pratade lite om det, tjejerna i klassen, man ser alltid jättekonstig ut. Slår aldrig fel liksom, iallafall inte för mig. Hur är det för er? Brukar ni bli bra när det är skolfoto på gång?


Tisdag

Rätt kort dag i skolan idag, skööönt. Vi fick en uppgift på webbutveckling som går ut på att man ska hitta på ett företag och sen göra en hemsida till det. Tror det blir himla kul faktiskt!

Nu är planen att åka och träffa en vän för att catcha upp lite. Värt!


Me and my littlebrother

 
 

Ett helt vanligt inlägg

 
Ledsen för sent inlägg men vi kollade på tecknade filmer och pratade om animationens historia i princip hela dagen och sen hade jag prov i historia. Missade tåget gjorde jag också.. Nu är planen att plugga lite till matteprovet jag har imorgon och fixa ett ordentligt inlägg eller två. Träna också om jag hinner. Vad har ni gjort/ska göra idag? 

Andreas Moe @ Kista

 
Jag och Ellen var ju som sagt i Kista igår och såg när Andreas Moe spelade. Helt otrolig röst den killen har alltså..
Hade tyvärr inte mitt zoom-objektiv med mig men eftersom vi kom så nära så funkade det bra med mitt 50mm. Blev himla nöjd med bilderna faktiskt! Vad tycker ni? Kom gärna med lite tips på vad jag kan bättra mig på!

Kista

Är äntligen frisk! Eller ja, snorar och hostar gör jag ju fortfarande men jag kan iaf göra saker! Så just nu är jag och fina Ellen påväg till Kista för att se Andreas Moe. Hörs sen!


Går inte att ladda upp bild?

©FotoFia
 
Den här satt jag och lekte med igår. Dock ville inte blogg.se ladda upp bilden sen. Har ni också det problemet förresten? Det är ofta jag försöker ladda upp bilder men det går helt enkelt inte. Blir himla frustrerad då eftersom allt blir så himla mycket jobbigare och tar tio gånger så lång tid.. Någon som upplever samma sak?
 
 

De senaste dagarna..

Shit vad jag har lessnat på att vara sjuk. Har varit hemma hela veckan i princip och det enda jag gjort är att sova och titta på filmer som LOL, The Vow, och The Notebook. Märker ni temat? 
Har haft sjukt tråkigt iallafall och mitt fotosug är inte att leka med.. 
 

Sjuk

Hej! Jag har gått och blivit jätteförkyld, snorar som bara den, hostar konstant och feber på det. Så tyvärr har uppdateringen blivit lidande, men jag lovar att jag är tillbaka som vanligt snart. Tills dess spenderar jag mina dagar i soffan framför datorn och någon bra film..

Hur jag tog motljusbilderna

 
Fotade som sagt motljus i lördags och har fått lite frågor om hur jag gjorde. Först och främst så ska ju solen vara bakom modellen och lysa mot mig/kameran. När man fotar motljus kan man ju inte ha solen bakom sig, då blir det inte så mycket motljus. Sedan hade jag lägsta bländarvärdet inställt (1,8) och jag överexponerade rätt mycket. Det ställde jag in på exponeringskompensation, jag hade på typ +2 eller något sådant tror jag. Sedan testade jag mig fram med hur mycket av solen jag kunde ta med, det blev bäst när jag tog med ungefär halva. 
 
Eftersom bilden blir rätt ljus, så krävdes det lite mer redigering. Dock var den största skillnaden att man måste dra lite mer i kontrast-reglaget.
 
Det svåraste med motljus tycker jag är att veta hur mycket av solen man ska ta med, men jag antar att man lär sig det ju mer man tränar på det :)

En dag i staden

Bilder från i lördags.
 

Har inte alls mått bra idag, därav den dåliga uppdateringen. Var hemma från skolan så har mest sovit hela dagen. Mår äntligen lite bättre så förhoppningsvis slipper jag ännu en dag hemma i soffan!

Motljusträning

 
Micke gick motvilligt med på att jag skulle få träna på att ta lite motljusbilder igår innan bion. Tog inte jättemånga men det här är väl dom som blev någorlunda bra. Måste träna mer på det känner jag. Blir ju så fint när man lyckas iallafall tycker jag. Blev himla nöjd med den första bilden, vad tycker ni? :)

Godmorgon!

 
Har precis ätit frukost (det på bilden) och sitter och funderar på om jag ska skippa träningen idag. Mår nämligen inte alls bra tyvärr.. 
 
Igår var jag och Micke på bio iallafall. Bourne Legacy var det vi såg och den var hur bra som helst om jag ska vara ärlig. Tycker nog att den var bättre än dom tidigare Bourne. Dock tycker jag inte att dom skulle döpt den till just Bourne Legacy eftersom det inte längre handlade om Bourne.. Svårt att förklara utan att spoila, men se den!
 
 

Bio

Fina Stockholm!
 
Idag är planen att gå på bio, The Bourne Legacy ska vi se. Jag och Micke har haft Bourne-marathon den här veckan för att hinna se de tre tidigare innan vi ser den nya. Dock somnade jag typ på en gång igårkväll när vi skulle se den sista så jag kommer förmodligen inte fatta någonting av den nya ändå..

Rosa och grönt

 
Var ute och fotade lite igår, tyvärr satte jag fokuset lite fel på första bilden som ni antagligen ser om ni kollar lite extra noga. Mest nöjd är jag med sista bilden iaf, vilken tycker ni är finast?

Say hello to my new babies

 
Igår blev dom här finingarna mina. Från Scorett och märket är D for Dasia. Älskar dom, kommer användas flitigt i höst och vinter!

Parfym

Davidoff Cool Water Woman och Calvin Klein In 2 U
 
Pappa kom hem från Tyskland igårkväll, så imorse fick jag presenter! Hade sagt till honom att jag ville ha en parfym men istället kom han hem med två stycken. Bästa pappa! Dom luktar iallafall suuuuupergott och jag är så glad.

Gamla Bilder

 
Gick in på min gamla blogg nyss och hittade lite bilder. Tycker dom var fina så tänkte att jag skulle ta och leta reda på originalbilderna och kanske förnya dom lite, leka lite i photoshop dvs. Tror nog att jag gillar bilden på blommorna längst ner i vänstra hörnet är finast, eller den på kakan bara för att den ser så himla god ut!

Hur jag redigerar porträtt

Nu tänkte jag visa hur jag gör när jag redigerar mina porträttbilder. Det går till på ungefär samma sätt som jag visade att jag redigerade blommorna på. Men lite skillnader är det.
 
Jag börjar med att öppna bilden i Camera Raw eftersom jag fotar i Raw-format (bäst!). På Basic så brukar jag ändra kontrasten och ljuset lite. Dock var denna bild bra redan från början så jag ökade kontrasten lite bara.
 
Sedan går jag in på Detail och här brukar jag göra bilden lite skarpare och även dra lite i Luminance för att få bort ISO-bruset.
 
Sedan går jag in på Effects och lägger på lite vinjettering för att dra uppmärksamheten mot motivet. Efter det klickar jag på Open Object och då öppnas bilden i Photoshop.
 
Inne i Photoshop så använder jag Lasso Tool och markerar ögonen. Det gör jag efter jag har duplicerat bakgrunden (som ni ser till höger i bild). För då kan jag ändra/ta bort det lagret jag gjort justeringar på om jag ångrar mig, vilket skulle vara mycket svårare att göra om jag inte gjort ett extra-lager.
 
Sedan går jag inte på Filter - Sharpen - Unsharp Mask.. (som ni ser på bilden).
 
Då kommer denna lilla ruta upp, här kan jag välja hur skarpt det ska bli på det området jag markerat (ögonen).
 
Sedan gör jag ännu ett lager, så nu har jag tre lager som ni ser. Nu använder jag Dodge Tool för att ljusa upp ögonen lite. 
 

Sedan ändrar opaciteten på det lagret där jag ljusade upp ögonen med Dodge Tool. Jag gillar inte när det ser för redigerat ut, jag vill bara förbättra bilden. Så opaciteten drar jag ner tills jag tycker att det bra/normalt ut. Och nu är jag klar! Ibland om personen på bilden har stora finnar/blemmor etc så brukar jag redigera bort dom också men eftersom Micke inte hade det så behövdes inte det.
 
Så här såg bilden ut före, detta är dock jpeg-formatet och inte RAW-formatet eftersom min kamera är inställd på både raw och jpeg (jag får alltså två kopior av samma bild men en är i jpeg och den andra är i raw). Men det är inte jättestor skillnad förutom att jpeg-bilden ser lite dassigare ut än den obearbetade raw-bilden. Men sak samma, det här är alltså före-bilden.
 
Och det här är efter! Som ni såg så gjorde jag inte jättemycket ändringar, tar kanske 5-10 minuter att redigera en bild om ens det. Men det blir himla fina bilder ändå, jag försöker också ta en så bra bild som möjligt direkt i kameran men om det är jättedåliga förutsättningar så går den (nästan) alltid att rädda i datorn, förutsatt att den är fotad i raw-format.
 
Hoppas att det uppskattades, kommentera gärna om ni vill ha fler sådana här inlägg!

Sommar

 
 
Nu är det höst på riktigt, och jag saknar redan sommaren. Visst är hösten mysig med tjocktröjor, varm choklad och mysiga filmkvällar i soffan med filt och en kopp te. Men jag är ett sommarbarn, född den 10 augusti en jättevarm dag mitt i sommaren. Jag saknar värmen, de ljumma kvällarna och känslan av frihet. På sommaren mår jag bra.

Fikadejt

Sitter i Karlberg och väntar på tåget för tillfället. Planen är att träffa Ellen för fika och lite skitsnack. Hörs när jag kommer hem!


Nya löpskor!

 
Igår åkte jag och pappa till intersport och kom därifrån med dessa finingar från Asics! Mina gamla löpskor har blivit lite för gamla och dämpningen i dom funkar väl inte riktigt som dom ska längre.. Är iallafall himla nöjd med dom här och ska ut och testa dom snart, tror det blir hur bra som helst!
(det faktum att jag förmodligen får ansträngnings-astma när jag springer tycker jag att vi struntar i)

Innebandy

 
 
 Äntligen har jag lyckats ladda upp bilderna från innebandy-matchen som var i söndags. Typ en vecka senare men bättre sent än aldrig brukar man säga va? Det var två matcher och den andra var hur spännande som helst, en minut kvar, det stod 5-4 till oss, Järfälla innebandy Spiders p98, (vita tröjorna) och bollen flög fram och tillbaka non-stop. Men vi vann tillslut. Satt på riktigt och skakade på läktaren haha. Kul var det!

Tekniken sviker

Det tekniska och jag har inte fungerat alls den här veckan. Först vill blogg.se inte ladda upp bilder och nu när jag tänkte göra ett inlägg med bilder från bowlingen så hänger sig photoshop.. Suck. Jaja, nu hinner jag inte fixa något "riktigt" inlägg heller eftersom håltimme slutar snart. Men i helgen ska jag ge det ett försök igen! Då ska även innebandy-bilderna upp! En vecka senare..
 

Äntligen

Tjena! Väntar på att sista lektionen ska börja och sen blir det direkt hem och stressa till träningen med småbarnen. Efter det får jag äntligen träffa min fina efter en vecka. Ska försöka hinna med ett inlägg men kan inte lova nåt..


Vindruvsbilden

Det funkade att ladda upp, äntligen!
 
Tänkte skriva lite om den här bilden eftersom det är många som önskat foto-tips etc. Jag valde just den här bilden eftersom jag blev väldigt nöjd med den (lyckades ju med motljusbild typ!). Den är tagen med min älskade D90 och mitt 18-200mm objektiv. När jag tog den så hade jag bländare 5,3 och slutartid 1/160. Jag ändrat på exponeringskompensationen så själva bilden blir ljusare (finns en knapp på kameran) och om jag inte hade gjort det så skulle bilden blivit ljus där solen ligger på men jättemörk där den inte låg på. Jag tycker att man kan jämföra exponeringskompensationen med exposure i photoshop ungefär, bara att det här gör du i kameran innan du tar bilden för att få en så bra bild som möjligt.
 
Jag tänker inte så mycket innan jag tar dom bilder jag tar. Jag ser något som jag tycker är fint och sedan testar jag olika vinklar och inställningar tills jag blir nöjd med resultatet. Något jag dock alltid brukar göra är att ha så stor bländare som möjligt (lågt bländartal, 1,8 är t.ex. en stor bländare men den har ett lågt bländartal) och sedan backa lite och zooma in istället för att stå nära. Då blir bakgrunden suddigare och motivet framträder mer, finare enligt mig!
 
Nu blev det himla mycket mycket text, men jag vill bara tillägga att jag inte är något proffs när det gäller fotografering, jag berättar bara hur jag gör och försöker förklara så gott jag kan men hoppas att det duger ändå!
 

Arg

Får spunk på att blogg.se inte vill ladda upp bilder, galet irriterande faktiskt! Kan ju inte blogga ordentligt.. Ska ta och lugna ner mig med en powerwalk nu medan solen lyser tror jag.

Bowling-time!

Vi är redo för att BOWLA!


Bowling-bilder?

Hej! Tänkte slänga in ett inlägg men blev inte riktigt som jag tänkt då blogg.se vägrar ladda upp bilden.. Menmen,   var nyss ute och övningskörde i drygt en timme och nu borde jag egentligen städa men skiter i det och kollar på Svenska Hollywood-fruar istället. Mycket bättre plan tycker jag. Imorgon står bowling med klassen och parallellklassen på schemat och funderar på att ta med kameran, vad tycker ni? Vill ni se lite bowling-bilder?
 
Fick bli två bilder på världens finaste kille från arkivet till detta inlägg istället, inlägget som inte alls blev som det skulle..

Vindruvor

 
Titta vad små söta vindruvor vi har på altanan hemma. Dom är lite sura fortfarande men snart så! 

Vad vill ni läsa om?

 
Nada inspiration till att blogga alls just nu.. Vad vill ni läsa om? Mer foto? Mer vardag? Saker jag gillar? Mat? Tell me! Vill ha många kommentarer nu!

i skolan

Bild från Antes innebandymatch igår, fler kommer!
 
Sitter på lektion just nu och ska göra en flipbook. Efter skolan blir det fika-dejt med söta Ellen. Hörs sen!
 

Snabb update!

Klocktornet i Rhodos Gamla Stad. Saknar verkligen Rhodos, värmen och stranden och gamla stan och maten och allting..
 
Hej! Ska strax åka iväg och kolla på lillebrors innebandy-match och sedan blir det direkt till hallen för att träna småtjejerna. Har därför inte tid att göra ett ordentligt inlägg just nu men det kommer ikväll, lovar!
 
 

Redigering blommor

Tänkte visa hur jag redigerade dom här  bilderna. Jag fotar i RAW-format så jag öppnar bilderna i Camera Raw först (superenkelt om man har photoshop på datorn, bara dubbelklicka på bilden du vill öppna).
Så här ser det ut:
 
 
Det här är första sidan som kommer upp (basic) och här brukar jag ljusa upp bilden lite och ändra kontrasten etc. Det jag har ringat in är i princip bara det jag ändrar lite på (exposure, brightness, contrast, clarity), brukar inte redigera supermycket eftersom jag försöker få till en så bra bild som möjligt direkt i kameran. 
 
 
Sedan går jag in här (detail). Här brukar jag ändra på Luminance för att få bort bruset som blir när man använder högt ISO. På just dom här bilderna var det rätt kasst ljus ute så jag tror att jag hade uppemot 2000 ISO när jag tog dom vilket gjorde att dom blev rätt så brusiga. Jag brukar även göra dom lite skarpare genom att dra lite i Sharpening.
 
 
Efter det brukar jag ibland gå in på Effects och lägga till lite vinjettering genom att dra i Post Crop Vignetting. Det gör jag när jag vill att ögat ska dras mot mitten och själva motivet i bilden. När man lägger på vinjettering blir det ju mörkare i kanterna av bilden och blicken dras mot mitten där det är ljusare. Efter det här steget är jag klar!
 
 
Det här är alltså före.
 
 
Och det här är efter. Juste, jag brukar skriva ©FotoFia i photoshop också men det är i princip det enda jag gör där när det gäller såna här bilder.
 
Det här är typ det jag gör med mina bilder i datorn, jag redigerar alltså inte så mycket, fixar till dom lite bara. När jag fotar porträtt så gör jag först såhär som jag visat och sedan fixar jag till dom lite mer i photoshop. Så porträttbilder redigerar jag alltså mer, men det tänkte jag visa i ett annat inlägg.

Personlig Almanacka

 
Titta vad som damp ner i brevlådan igår! Det var verkligen på tiden, börjar bli lite mycket i skolan och annat som jag inte kan hålla koll på i huvudet. Men visst är den fin? Målarboken i slutet är helt klart bäst! Från personligalmanacka.se

RSS 2.0